Moi! Täällä kirjoittelee Ida-Sofia ja ajattelin kertoa teille minun kuluneesta opiskeluviikostani. Elämääni rytmittää opiskelu, työt ja vapaa-aika, joten elämä ilman kalenteria olisi täysin mahdotonta! Kulunut viikko oli minun osaltani erittäin hektinen ja vaihteleva, mutta haluan painottaa, että opiskelijan viikot vaihtelevat hyvin paljon eivätkä ne ole aina näin täynnä ohjelmaa (ainakaan minulla). Huomasin tästä viikosta, että kahvia ja teetä kului keskimääräistä enemmän kaiken menemisen ja tulemisen keskellä! Tässä teille kuitenkin yksi esimerkki, miltä yliopisto-opiskelijan viikko voi näyttää.
Maanantai
Viikko alkoi englannin kielisellä luennolla, joka liittyy maisterivaiheen opintojeni kurssiin "Children and childhood in society". Luento käsitteli lasten toimijuutta käsitteenä sekä kuinka heidän toimijuus näkyy erilaisilla yhteiskunnan osa-alueilla. Aihe oli minulle jo melko tuttu kandidaatin vaiheen opinnoista, mutta nyt siihen tarjottiin uudenlaista näkökulmaa, kun kurssilla oli myös kansainvälisiä opiskelijoita. Kasvatusalan luennoilla pyritään monesti saamaan aktiivista keskustelua niin oppilaiden kesken kuin opettajan kanssa. Tälläkin kertaa aihe herätti kysymyksiä ja luentoon toi vaihtelevuutta se, kun kurssin kansainväliset opiskelijat jakoivat näkökulmia oman kulttuuritaustansa pohjalta. Luennon jälkeen suuntasin lounaalle ystävän kanssa yliopiston ravintola Lozziin.
Ilman kalenteria unohtaisin varmasti jotakin. |
Ystävälläni tai minulla ei ollut muita läsnäoloa vaativia tunteja, joten suuntasimme keskustaan kahville lounaan jälkeen. Itselleni ystävät ovat tärkeä osa elämää ja heitä tuleekin usein nähtyä kahvin merkeissä joko keskustassa tai ystävän luona. Illalla kotona ehdin vielä katsoa luentotallenteen tietokoneelta, joka liittyi "Viestintä ja vuorovaikutus sosiaalisessa mediassa" -kurssiin. Valitsin tämän informaatioteknologian tiedekunnan kurssin vapaavalintaiseksi kurssiksi, koska pystyn suorittamaan sen täysin itsenäisesti omaan tahtiin katsoen luentojen videonauhoitteet verkossa ja tekemällä tehtäväpaketin luentojen päätyttyä. Kaikki yliopisto-opiskelu ei siis vaadi välttämättä ollenkaan läsnäoloa!
Tiistai
Tiistai-aamu alkoi tiedonhankintakoulutuksella, joka kuuluu osaksi pro gradu -tutkielman tekemistä. Koulutuksessa kirjaston edustaja opasti meitä käyttämään erilaisia hakupalveluita, jotta kirjojen ja artikkelien etsiminen lähteeksi tulevaa opinnäytetyötä varten olisi sujuvampaa. Koulutuksesta siirryin suoraan ensimmäiseen pro gradu -seminaariin. Jokaisella gradun tekijällä on oma seminaariryhmä, jonka kanssa tavataan säännöllisesti gradun kirjoittamisprosessin aikana ja näissä tapaamisissa saamme neuvoja niin graduohjaajaltamme kuin toisiltammekin. Ensimmäisessä tapaamisessa kuulimme mm. toistemme aiheista, kävimme läpi kevään aikataulua ja tavoitteita sekä sovimme opponointiparit. Opponointiparilla tarkoitetaan henkilöä, joka erityisen tarkasti lukee aina sinun tuotoksesi ja antaa rakentavaa palautetta jokaisessa tapaamisessa. Illalla suuntasin yökylään ystäväni luo, joka mursi kätensä edellisellä viikolla ja oli ollut leikkauksessa sen takia. Toimin hänen apunaan ja yövahtina hänen kotiuduttua sairaalasta. Ilta kului rennosti jutellessa ja ehdimme myös katsoa elokuvan Harry Potter ja puoliverinen prinssi.
Keskiviikko
Autettuani ystävääni aamulla hyppäsin linja-autoon Kortepohjassa ja suuntasin Mattilanniemen kampukselle koko päiväksi. Minulla alkoi Kielikeskuksen kurssi "Varhaiskasvatuksen asiantuntijan vuorovaikutusosaaminen". Kurssi jakautuu neljälle viikolle niin, että meillä on kerran viikossa klo 10-16 vuorovaikutusosaamisen kurssia. Vaikka päivästä oli luvassa melko pitkä, odotin silti kurssin alkua kovasti, koska olin kuullut siitä erittäin hyvää palautettua muilta opiskelijoilta. Tuntien aikana ehdimme pitää mm. kävelypalaverin, käyttää vapaan kirjoittamisen tekniikkaa pohtiessamme varhaiskasvattajan tarvitsemia vuorovaikutustaitoja sekä jaottelemaan vuorovaikutuksen kuormittavia ja voimaannuttavia tekijöitä post it -lappujen avulla. Kurssi oli erittäin mieluinen itselleni, sillä keskustelimme paljon ja jaoimme omia kokemuksia. Tämänkaltainen oppiminen sopii itselleni parhaiten. Varsinkin nyt, kun maisterivaiheessa kontaktiopetusta on vähemmän. Kotiin päästyäni ehdin katsoa vielä uuden luentotallenteen sosiaalista mediaa käsittelevää kurssiani varten. Loppuillan vietin sohvalla rentoutuen ja avomiehen kanssa päivän kuulumisia vaihtaen.
Torstai
Opiskelun ohella työskentelen jyväskyläläisen kuntoilukeskuksen lapsiparkkivastaavana ja torstai aamuna suuntasin sinne töihin. Lapsiparkki on tarkoitettu varhaiskasvatusikäisille lapsille ja aamulla meillä olikin lapsia alle vuoden ikäisestä esikoululaiseen leikkimässä vanhempien käydessä kuntosalilla tai ryhmäliikuntatunnilla. Ehdin hoitaa myös vastaavan työnkuvaan liittyviä asioita aamusta kuten vastailla sähköposteihin ja päivittää ilmoitustaulun. Söin lounaan töissä ennen kuin lähdin kotiin. Kotona hyödynsin iltapäivän valmistelemalla ensi viikkoa varten PowerPoint -esitystä, kun lähden esittelemään opiskelijalähettiläänä kasvatustieteiden opiskelua Etelä-Pohjanmaalle.
Iltapäivällä tapasin saksalaisen vaihto-opiskelijan kanssa, joka on viimeistä viikkoa Jyväskylässä ennen kuin palaa takaisin kotiin. Kävimme kahvilla ja juttelimme usean tunnin ajan keskustelun aiheiden vaihdellessa joululomasta kulttuurien eroavaisuuksiin. Hyvästeltyämme Kompassilla, Jyväskylän kuuluisammalla kohtaamispaikalla, suuntasin vielä avomiehen kanssa ystäväpariskunnan luokse iltateelle. Toisella ystävistämme oli syntymäpäivä, joten luvassa oli jo illan toinen kakkupala. Kofeiini- ja sokeriöverien jälkeen oli hyvä suunnata kotiin huilahtamaan hetkeksi ennen aamua.
Perjantai
Aamu meni jälleen kuntoilukeskuksella töissä ja mikä olisikaan varhaiskasvattajalle ihanempi tapa aloittaa päivä kuin piirtelemällä ja leikkimällä lasten kanssa! Työkaverin kanssa oli myös kiva vaihtaa kuulumisia pitkästä aikaa, kun emme olleet sattuneet hetkeen yhteiseen vuoroon. Töistä saavuin suoraan yliopistolle, jossa ehdin syödä lounaan ennen kuin istuimme palaveriin opiskelijalähettiläiden some- ja blogivastaavien kesken. Teimme yhdessä toimintasuunnitelmaa kevään ja kesän aikana tapahtuvaan sosiaalisen median päivittämiseen. Muistakaa siis seurata meitä eri kanavissa, jotta pääsette osalliseksi kaikkea, mitä on tuleva! Palaverin päätyttyä jäin yliopiston päärakennuksen kahvilaan siistimään palaverin pöytäkirjan, jotta se olisi ymmärrettävä lähetettäessä myös muille opiskelijalähettiläille.
Pääsin Jyväskylän avoimen yliopiston kiintiössä opiskelemaan S2 -perusopintoja ja iltapäivällä minulla alkoi niiden ensimmäinen kurssi. Ennen kurssin alkua pidettiin myös vapaaehtoinen infotilaisuus, jossa ohjeistettiin tämän nimenomaisen opintokokonaisuuden tekemisessä ja aikatauluttamisessa. S2-opintojeni johdantokurssiin kuuluu kaksi lähiopetus kertaa, joista tämä perjantai ilta klo 17-20 oli ensimmäinen. Käsittelimme toisen kielen oppimisen perusteita ja pääsimme myös jakamaan omia kokemuksia niin omilta kouluajoilta kuin työelämästä. Aihe oli mielenkiintoinen ja opettaja erittäin osaava, mutta täytyy myöntää, että tässä kohtaa päivää ja viikkoa väsymys alkoi jo hieman painaa. Illalla pääsin näkemään siskoani, joka oli saapunut poikaystävänsä kanssa meille yöksi Seinäjoelta asti.
Lauantai
Useimmiten viikonloppuni ovat vapaata opiskelu- ja työkuvioista, mutta tämä viikko oli poikkeus. Koska S2 -opintoni ovat avoimen yliopiston kautta ja kursseilla on myös paljon työelämästä tulevia, meidän lähiopetusjaksot sijoittuvat iltoihin ja viikonloppuihin. Lauantaina jatkoimme johdantokurssin toiselle puolikkaalle klo 9-13, jolloin käsittelimme mm. sitä, miten käsitykset toisen kielen oppimisesta ovat muuttuneet vuosien aikana. Opetuksen päätyttyä suuntasin iltapäivästä syömään avomieheni, siskoni ja hänen poikaystävän kanssa keskustaan. Työntäyteisen ja tapahtumarikkaan viikon päätteeksi oli mukava vaihtaa niin sanotusti vapaalle ja viettää loput viikonlopusta ystävien seurassa sekä kotona rentoutuen.
Tänään, sunnuntaina, tätä kirjoittaessani lataan akkuja kotona sohvalla lojuen. Toivotan kaikille ihanaa alkavaa viikkoa! Toivottavasti jokainen on muistanut hengähtää viikonlopun aikana, jotta jaksetaan taas opiskella ja tehdä töitä ahkerasti!
T. Ida-Sofia, varhaiskasvatuksen lähettiläs
Varhaiskasvattajan opiskeluviikko
Reviewed by JYU Opiskelijalähettiläät
on
8.57
Rating:
Ei kommentteja: