AMBASSADORS FOR JYU | Opiskelijalähettiläät


Kampusesittely: YlistönrinneTämän vuotinen kampuksien esittelykierros lähtee liikkeelle Jyväsjärven takaa Ylistönrinteeltä. Ylistönrinteen kampus sekä sen Mattilanniemeen yhdistävä silta on rakennettu 90-luvulla. Rinteellä hehkuva valkoinen rakennusrypäs edustaa aivan erilaista, modernimpaa arkkitehtuuria verrattuna vanhempiin sisaruksiinsa, Seminaarinmäkeen ja Mattilanniemeen. Ylistönrinteellä sijaitsevat kaikki matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan laitokset lukuun ottamatta matematiikan ja tilastotieteen laitosta, joka on onneksi vain muutaman tuulisen askelen päässä sillan takana Mattilanniemessä. Lisäksi Ylistönrinteen kampukselta löytyy vuonna 2004 rakennettu Nanotiedekeskus, eli fysiikan, kemian sekä bio- ja ympäristötieteiden laitosten yhteinen poikkitieteellinen tutkimuskeskus.


Sillalta Ylistönrinteelle saavuttaessa ensimmäisenä vastaan tulee kemian laitos, joka toimii kolmessa eri rakennuksessa. Uudelle opiskelijalle saattaa aluksi tuottaa pientä päänvaivaa löytää oikeaan rakennukseen ja kerrokseen – ainakin itse vielä näin viidentenäkin opiskeluvuotena olen kemian laitoksella jokseenkin eksyksissä (puolustuksekseni todettakoon, että olen matematiikan pääaineopiskelija). Onneksi paikalla on aina joku ystävällinen professori tai opiskelijatoveri, joka kädestä pitäen ohjeistaa eksyneen näköisen sivuaineopiskelijareppanan oikeaan laboratorioon tai luentosaliin. Kemian laitokselta löytyy myös kirjasto, joka toimii tällä hetkellä tavallisten palvelujensa ohella yliopiston kirjaston toisena palvelupisteenä pääkirjaston ollessa remontissa. Kirjastosta voi suunnata tutkimaan kirjasaalistaan vaikkapa kemian aulan nojatuoleihin ja hulppeisiin maisemiin…


Kemialta eteenpäin jatkettaessa päädytään fysiikan laitokselle. Fysiikan laitoksesta puhuttaessa monille tulee ensimmäisenä mieleen kuuluisa hiukkaskiihdytin, joka löytyy rakennuksen alimmasta kerroksesta. Ylistön käytävien sokkeloissa lymyävä hiukkaskiihdytin on kuin taruolento, jonka kaikki tietävät, mutta kohtalaisen harva fysiikan laitoksen ulkopuolinen opiskelija on sitä nähnyt. Siellä se kuitenkin tosiaan on tuottaen jatkuvasti tutkimustietoa uusista isotoopeista. 


Fysiikan laitoksen tiloissa toimii Ylistönrinteen opiskelijaravintola nimeltä Ylistö. Lisäksi kemian laitoksen puolella on pienempi kahvila Kvarkki, josta myöskin saa lounasta kaikkina arkipäivinä. Ravintola Ylistössä kannattaa piipahtaa jo ihan vain ruokasalin suurista ikkunoista avautuvan näköalan vuoksi.Kampusalueen perältä löytyy bio- ja ympäristötieteden laitos. Biologian opiskelijat kokoontuvat tehtävien tekoon kotilaitoksensa, tai ehkä pitäisi sanoa kotisolunsa, keskukseen eli Tumaan.
Biologian laitoksen käytävillä kävellessä ei voi erehtyä siitä, minkä alan rakennukseen on päätynyt. Rakennuksen sisustukseen on nimittäin upotettu monenmoisia biologiaan liittyviä elementtejä. Esimerkiksi laboratoriokäytävällä opiskelijat toivottaa tervetulleiksi tällainen kaveri…


Vielä viimeisenä mainintana on nostettava esiin Ylistönrinteen portaat. Kyllä veri lähtee kiertämään, kun näitä pitkin kipuaa aamun luennolle. Illallakin portaat ovat kovassa käytössä, kun rantaraitilla lenkkeilevät pysähtyvät lenkin lomassa rappustreenin. Hikoilun palkitsee kaunis maisema Ylistön sillalle, joka on pimeän aikaan valaistu värivaloin.

Riikka Koukka
5. vuoden matematiikan aineenopettajaopiskelija

Kampusesittely: Ylistönrinne Kampusesittely: Ylistönrinne Reviewed by JYU Opiskelijalähettiläät on 0.46 Rating: 5

Ei kommentteja: